Week 8

Ondanks alles blijft het toch nog moeilijk

  • Om groot te (blijven) dromen?
  • Om stappen te zetten?
  • Om jouw energie hoog te houden?

Ontdoe je dan van de ballast die je, misschien al veel te lang, met je meedraagt. Van zodra je dat doet, stijgt je energie vanzelf en creëer je ruimte om terug door te gaan.

Doe net zoals die ballonvaarder die zijn zandzakjes over boord gooit en ze achter zich laat zodat hij spontaan de lucht ingaat. Net op exact dezelfde manier laadt jij jouw batterij weer op of creëer je terug bewegingsruomte voor jezelf om weer verder te gaan.

Opdracht

1) Schrijf je verdriet, je frustratie, je collère, je onmacht, je pijn van je af of deel het met iemand die onbeoordeeld naar je luistert en creëer zo plaats voor iets nieuws.

2) Schrijf een brief aan hen, aan hem of aan haar die jij een slechte kaart toebedeelde en creëer zo ruimte voor jezelf en de ander. Beslis daarna of je deze brief al dan niet ook opstuurt. Maakt niet uit of je het doet of niet. Bedenk alleen hoe je voortaan naar deze situatie kijkt en hoe je er verder mee omgaat zodat het je geen onnodige energie meer kost.

Tip: Verdriet en pijn loslaten is niet evident. Maar door er anders naar te kijken en je perceptie te veranderen is het mogelijk om het anders vast te houden en je energieverlies tot een minimum te herleiden.

Wat dan ook… Hoe gek het ook klinkt en hoe moeilijk je het op dit moment ook kan begrijpen, elke pijn vandaag ervaar je omdat jij iets te leren hebt.

Dat is geen makkelijke boodschap. Dat begrijp ik best. En toch is het zo. Ook ik ervaarde het al vele keren.

Durf naar je pijn te kijken. Durf de pijn toelaten in je leven. Durf het te beleven en te ervaren. Ook hier zal je pas echte vrijheid en geluk ontdekken als je het aandurft om door die pijn te gaan en die pijn ook te aanvaarden.

Het is nu eenmaal een deel van ons leven. Het leven is een aaneenschakeling van vallen en opstaan, van vallen en weer opstaan, van vallen en weer doorgaan…

Het is een aaneenschakeling van uitdagingen.

Ik hoor mensen vaak zeggen: “Ik sta positief in het leven hoor!” Waarmee ze bedoelen dat ze alle negativiteit en alle pijn in hun leven bannen. Alsof dat dat mogelijk is.

Positief zijn wil niet zeggen dat we alle pijn en negativiteit moeten onderdrukken en negeren. Positief zijn betekent dat we de pijn durven ervaren maar ook durven blijven kijken naar een mooie en inspirerende toekomst.

Je hoeft je niet te schamen om te zeggen dat je het vandaag lastig of moeilijk hebt. Dat is volkomen menselijk. Je moet je alleen maar schamen als je je gaat nestelen in een slachtofferrol en je de vinger naar de buitenwereld wijst. Het antwoord ligt immers bij jezelf.

Het gevecht stopt, als jij stopt met vechten.

Vergeef dus jezelf. Vergeef de ander. Ga op zoek naar je geluk in plaats van naar je gelijk. Ervaar de pijn, schrijf het van je af, deel het met iemand die je in vertrouwen neemt, geef het een plaats in je leven en blijf je richten op het positieve, op jouw droom en ga vooral over tot actie.

Durf ook goede professionele hulp te vragen mocht dat nodig zijn. En weet dat je je ook daarvoor niet hoeft te schamen. Het kan ongelooflijk bevrijdend zijn om iemand te hebben die op een onbevooroordeelde manier naar je luistert en je de goede vragen stelt zodat je terug op weg kan.

Ik duim in ieder geval voor jouw succes!

An

PS Laat ook een reactie na in het commentarenveld. Ook jouw ervaringen of vragen zetten anderen aan tot denken en helpen je collega-ondernemers op weg.

1 reactie op “Week 8”

  1. MarjanVan den Eynde

    Klopt helemaal ! ik laat regelmatig de pijn om het verlies van mijn zus toe. Ik schrijf het van me af … in een FB-bericht want iedereen mag lezen dat het soms eens wat minder gaat (niet negatief – maar wel hoopvol en dankbaar). Ik hoor van velen dat zij steun vinden in wat ik schrijf en dat geeft me dan helemaal een beter gevoel ! Ook toen mijn zoon drie jaar in het buitenland rondtrok heb ik mijn gevoelens van gemis maar ook angst neergeschreven in een dagboek … soms blader ik er nog eens door … voelt goed aan ! Succes ! Marjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *